Cum aleg cea mai buna bratara fitness: sfaturi, parere, recomandari

Cum aleg cea mai buna bratara fitness: sfaturi, parere, recomandari

Cu atat de multe produse pe piata, poate fi dificil sa alegeti cea mai buna bratara fitness care sa vi se potriveasca. Dispozitivul ideal ar trebui sa aiba la baza nevoile individuale, fie ca este vorba despre numararea pasilor, monitorizarea somnului sau monitorizarea continua a ritmului cardiac. Nici o bratara-ceas fitness nu le poate face pe toate, insa unele sunt mai performante decat altele.

De ce sa alegeti un ceas-bratara fitness?

Desi ceasul-bratara fitness este foarte popular, ar trebui sa va ganditi putin ce doriti de la el. In general, ceasurile fitness va monitorizeaza activitatea zilnica in termenii pasilor si ai caloriilor arse prin intermediul miscarii. Trebuie doar sa stabiliti cat de activ doriti sa fiti, iar ceasul va fi un ghid dur, care va va comunica rata succesului.  Am asistat la lansarea multor dispozitive fitness de tip bratara in ultimele luni. Majoritatea s-au concentrat pe stil si imbunatatirea functionalitatii. O data cu trecerea timpului, ne asteptam insa la imbunatatiri in ceea ce priveste interpretarea datelor, integrarea senzorilor noi si crearea de dispozitive care nu trebuie  purtate neaparat la mana.

Adevarul e ca nu orice dispozitiv de monitorizare se potriveste oricui. Exista dispozitive recomandate pentru incepatori, alergatori si inotatori. Cum puteti gasi dispozitivul perfect pentru dumneavoastra? Va prezentam cateva aspecte pe care sa le luati in considerare.

1. Ce buget aveti? Cat de mult sunteti dispus sa cheltuiti?

Preturile ceasurilor-bratara fitness variaza destul de mult. Ultima generatie de dispozitive ofera o mare varietate de caracteristici la preturi rezonabile, asa ca aveti de unde alege. De asemenea, exista numeroase companii care lanseaza dispozitive de generatia a 2 a si a 3 a, iar cele din generatiile anterioare se ieftinesc. Desi aceste dispozitive nu pot monitoriza chiar totul, s-ar putea totusi sa il gasiti pe cel potrivit nevoilor dumneavoastra.

Printre modelele ieftine pe care le puteti gasi se numara Misfit Flash, Pivotal Living, Razor Nabu si Xiaomi Mi 3 Band, fiecare avand preturi sub 50E. Daca sunteti totusi interesat de dispozitive mai performante, cum ar fi Fitbit Charge 3 sau produsele din gama Garmin fitness bands, trebuie sa fiti dispus sa platiti ceva mai mult.  Printre cele mai scumpe modele se numara dispozitivele aflate la limita dintre ceasurile fitness si ceasurile smartwatch, cum ar fi Apple Watch, Withings Steel HR Sport, Fitbit Ionic/Versa si Vivoactive 3.

2. Ce doriti sa monitorizati? Valori standard sau valori specifice?

Majoritatea ceasurilor-bratara fitness monitorizeaza pasii, distanta, caloriile si activitatea. Daca ati fost sedentari o anumita perioada de timp, acest ceas va va instiinta printr-un bip, ceea ce va ajuta sa va mentineti activ pe parcursul intregii zile.

Ceasurile mai avansate au si GPS, pentru masurarea mai exacta a distantei. In cazul in care activitatea dumneavoastra primara este mersul, alergatul sau drumetia, aproape orice model este potrivit. Nu insa si daca activitatea dumneavoastra de baza este ciclismul, antrenamentul pe bicicleta eliptica, antrenamentul pe banda de alergare, inotul sau alpinismul. Asigurati-va ca alegeti un dispozitiv care poate capta datele furnizate de activitatea sau sportul pe care intentionati sa-l desfasurati.

Monitorizarea somnului a devenit, de asemenea, foarte populara. Somnul este vital pentru o sanatate buna si o stare generala de bine. Dispozitivele variaza destul de mult si aici, in termenii informatiilor pe care le ofera, de la simpla monitorizare a timpului total de somn si pana la oferirea de detalii referitoare la diferitele stadii ale somnului, cum ar fi somnul lin, somnul profund si somnul REM. Majoritatea dispozitivelor au alarme silentioase care vibreaza, pentru a va ajuta sa va treziti fara sa deranjati partenerul.

In afara de aceste valori standard, dispozitivele de monitorizare pot masura si alte aspecte, cum ar fi ritmul cardiac, temperatura corpului, raspunsul galvanic al pielii si expunerea la radiatiile UV. Fitbit Charge 3 si Vivosmart 3, de exemplu, va pot spune cum stati cu VO2Max, adica capacitate aerobica maxima. In general, cu cat va doriti un dispozitiv cu mai multe functii, cu atat va trebui sa platiti mai mult.

Exista si dispozitive de monitorizare a activitatii care nu includ senzori numerosi, insa ofera indrumare. De exemplu, Moov Now monitorizeaza activitatea si va sfatuieste in timp real cum sa exersati la cel mai inalt nivel. De asemenea, analiza semnificativa a semnelor noastre vitale este de viitor. 

3. Va incanta designul? Aici intra in discutie gusturile personale.

Dispozitivele de monitorizare vin in diferite forme, stiluri si marimi. Designul este un aspect subiectiv, dar foarte important. Initial, dispozitivele de monitorizare a activitatii erau mari si neatractive, avand ca public tinta obsedatii de fitness si tehnologie. Mai apoi s-a vazut nevoia de a crea dispozitive care sa fie si functionale si atractive.

Majoritatea ceasurilor-bratara fitness sunt create pentru a fi purtate in mod constant, asa ca trebuie neaparat sa va placa ceea ce purtati. Daca aveti posibilitatea, este foarte bine sa probati dispozitivul inainte de cumparare.

Din punctul de vedere al designului, dispozitivele de monitorizare a activitatii se impart in trei categorii. In prima categorie intra dispozitivele sport. De obicei, acestea sunt cauciucate si au un aspect simplu. Fitbits, Polar Loop, Garmin fitness bands sunt exemple bune in acest sens. Din urmatoarea categorie fac parte ceasurile de tip smartwatch, cum ar fi Polar A360, Fitbit Versa si Ionic. Ultima categorie este reprezentata de ceasurile analogice, adevarate bijuterii, cum ar fi  Misfit Phase, Garmin Vivomove HR si Misfit Swarovski Shine.

Este clar ca, in prezent, aceste dispozitive sunt mai populare in randul barbatilor decat in randul femeilor. De exemplu, 70% din produsele firmei Fitbit sunt vandute barbatilor. Lucrurile se mai schimba cate putin si apar din ce in ce mai multe dispozitive create pentru femeile entuziasmate de fitness. Indiferent de ceasul pe care il alegeti, asigurati-va ca va simtiti confortabil atunci cand il purtati.

4. Ecran colorat, alb-negru sau niciun ecran?

Unii sustin ca avem nevoie de un ecran pentru a observa progresele facute de-a lungul unei zile. Exista numeroase variante din care puteti alege, de la ecrane colorate, ecrane alb-negru pana la ecrane cu LED-uri. Ar trebui sa luati in considerare faptul ca dispozitivele cu ecrane mai sofisticate se descarca mai rapid si va golesc, de asemenea si portofelul…

Altii sustin ca este mai bine sa avem dispozitive fara ecrane, pentru a nu deveni dependenti de verificarea continua a valorilor. In acest caz, ceasul nu ne mai distrage atat de mult. Aceasta inseamna insa dependenta totala de smartphone sau de interfata web pentru verificarea progreselor. In mod cert, ii sustinem pe cei din prima categorie.

5. Experienta utilizatorului

Cu siguranta doriti sa aveti o experienta placuta a utilizatorului cand vine vorba de dispozitivul cumparat. In acest sens, trebuie sa luati in considerare detaliile tehnice, cum ar fi setarile, modul de incarcare si de stocare a datelor. Se conecteaza automat (cele mai convenabile dispozitive sunt cele care se conecteaza automat si wireless)? Monitorizarea activitatii si a somnului este automata sau manuala? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care ar trebui sa vi le puneti. De asemenea, ar trebui sa aveti in vedere cat de usor se poate interactiona cu dispozitivul. Unele dispozitive pot avea ecrane de tip touch screen, cu functii numeroase, in timp ce altele pot fi minimaliste, cu butoane.

A detine un ceas-bratara fitness este insa numai o parte din poveste. Cealalta parte, la fel de importanta, este sa stiti cum sa il folositi pentru mentinerea unei vieti sanatoase. Dispozitivele de montiorizare a activitatii au modalitati diferite de afisare a datelor. Este important ca aplicatia de pe smartphone sau orice interfata web pe care o folositi sa fie atractiva, simpla de utilizat si sa va ofere informatiile de care aveti nevoie.

6. Bateria

Indiferent de ceasul ales, la un moment dat va trebui sa il dati jos pentru a incarca bateria sau a o schimba. Cand faceti acest lucru, este evident ca ceasul se va opri din monitorizare si veti avea lacune in ce priveste datele.

Durata de viata a bateriei poate varia. In functie de ceasul pe care il cumparati, bateria va tine o zi sau doua (ceasul Apple), patru sau sapte zile (majoritatea produselor Fitbit si Garmin), sase luni sau mai mult (Moov, Misfit, Withings).

Dispozitivele care folosesc baterii de unica folosinta rezista mai mult, dar necesita schimbarea bateriilor incepand de la o data pe luna pana la o data pe an. Au, de asemenea, mai putine functii. Pe de alta parte, bateriile reincarcabile sunt create special pentru fiecare tip de dispozitiv.

In ceea ce priveste incarcarea bateriilor, in majoritatea cazurilor nu aveti nevoie decat de un port USB simplu. Unele se incarca mai repede decat altele, dar necesita cel putin cateva ore pentru o reincarcare completa.

7. Cu GPS sau fara?

Ceasurile fitness cu GPS incorporat sunt putin mai scumpe decat cele obisnuite, din cauza faptului ca ecranul pe care il detin este color si este destul de mare incat scrisul sa poata fi citit. Hartile sunt folositoare doar daca le poti descifra fara lupa!

De exemplu, daca sunteti un alergator avid, veti dori sa stiti fiecare detaliu referitor la sesiunile de antrenament. Veti dori sa stiti cand ati inregistrat cea mai mare viteza, cand v-ati impotmolit si ce fel de teren v-a pus probleme. Cand combinati un GPS cu un ceas fitness, aveti toate informatiile la picioare. De asemenea, daca va temeti sa nu va rataciti, un GPS este ideal.

GPS-ul este minunat, dar doar daca ai nevoie de el cu adevarat. Unele ceasuri fitness, cum ar fi Charge 3, pot fi cuplate la smartphone pentru a extrage informatiile GPS, ceea ce inseamna ca trebuie sa luati smartphone-ul cu dumneavoastra. Daca parcurgeti aceeasi ruta zilnic, GPS-ul nu va ajuta prea mult. Daca mergeti in mod obisnuit la sala, atunci rezultatele vor fi total neinteresante.

8. Este rezistent la apa? Cum se comporta la inot?

Cand vine vorba de cumpararea celui mai potrivit ceas fitness, rezistenta la apa poate fi un factor decisiv. Nu exista dispozitive de tip bratara impermeabile. Este interzis ca ceasurile si dispozitivele fitness sa fie marcate ca impermeabile. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista intotdeauna un anumit nivel de presiune a apei, la care un astfel de dispozitiv se va sparge. De aceea, aceste articole pot fi marcate  doar ca rezistente la apa.

Intotdeauna trebuie sa verificati informatiile de pe dispozitiv sau de pe site-ul fabricantului inainte de a-l lua cu dumneavoastra la dus sau in piscina.

9. Monitorizeaza ritmul cardiac? Dispozitivele de monitorizare a ritmului cardiac variaza foarte mult

Un studiu recent sugereaza ca ritmul cardiac de repaus poate determina longevitatea. Cercetatorii au descoperit ca riscul de deces, indiferent de boala, creste cu aproximativ 9% pentru fiecare 10 bpm. Șansa de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral creste cu 8%.

De asemenea, ritmul cardiac de repaus poate fi folosit pentru a evalua gradul de oboseala. Daca observati ca valorile dumneavoastra sunt mai ridicate decat media normala (mai mari de 7 bpm), ar putea fi un semn ca nu v-ati refacut total dupa un antrenament greu. Ar trebui sa luati in considerare cateva zile sau o saptamana de odihna, pentru a permite refacerea corpului. Exista anumite dispozitive care monitorizeaza automat ritmul cardiac de repaus. Acestea ofera, de asemenea, un istoric al masuratorilor pe care il puteti accesa pentru a urmari evolutia in timp a valorilor dumneavoastra.

Dispozitivele de monitorizare ale ritmului cardiac sunt deosebit de importante atunci cand vine vorba de alergare sau de ciclism. Corpul uman are 5 zone de ritm cardiac. Cei mai multi oameni nu stiu care este ritmul lor cardiac sau care sunt valorile normale ale acestuia, ceea ce inseamna ca, de cele mai multe ori, nu se antreneaza in modul cel mai eficient pentru a-si atinge obiectivele. In cazul atletilor de top, pe masura ce acestia descopera aspectul amintit, vor reusi sa-si atinga potentialul maxim in cel mai scurt timp posibil.

Dispozitivele avansate de monitorizare a ritmului cardiac folosite pentru antrenamentele de performanta, cum ar fi triatlonul sau maratonul, pot ajunge la cateva sute de euro. Din fericire insa, monitorizarea ritmului cardiac a devenit rapid o oferta standard pentru noile dispozitive fitness. Acestea variaza de la dispozitive care ofera monitorizarea ritmului cardiac 24/7, cum ar fi Fitbit Charge 3, Vivosmart 4, pana la dispozitive care urmaresc frecventa cardiaca numai in timpul sesiunilor de antrenament, cum ar fi Mio Alpha 2.

Totusi, nu va asteptati la valori perfecte ale ritmului cardiac de la un dispozitiv de tip bratara, mai ales cand desfasurati activitati de intensitate ridicata. Daca sunteti chiar serios in ceea ce priveste antrenamentul zonelor ritmului cardiac, o centura de monitorizare ar fi ideala.

10. Doriti functii suplimentare, cum ar fi notificari inteligente, plati NFC, recompense virtuale, etc …?

Exista un mare numar de dispozitive care pot face mai mult decat monitorizarea activitatii. De exemplu, unele pot fi conectate la smartphone pentru a furniza notificarile primite prin e-mail, retelele sociale sau mesajele text. De asemenea, unele dispozitive pot fi folosite pentru a va reaminti evenimentele importante notate in calendar. Altele permit efectuarea contactless a platilor.

Multe articole ofera, de asemenea, un fel de feedback pozitiv, adesea sub forma de recompense virtuale – numite insigne sau e-mailuri de felicitare – atunci cand obiectivele zilnice sunt indeplinite. Recunoasterea efortului considerabil pe care l-ati depus va va induce o stare de bine. Unele dispozitive se pricep mai bine la asta decat altele. Este acest aspect important pentru dumneavoastra?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *