Un corp sanatos este un corp fericit, iar una dintre cele mai bune modalitati de a ramane sanatos este sa faceti cat mai multe exercitii. Drumetiile reprezinta o modalitate economica de a va creşte nivelul de activitate, avand in același timp o multime de beneficii asupra sanatatii.
La o prima privire, mersul pe jos și drumetiile par a desemna aceeași forma de exercitiu. Incaltamintea și peisajele pot varia, insa mecanica inferioara a corpului pare aceeași.
In mod surprinzator, insa, cele doua sunt radical diferite. Cercetarile arata ca articulatiile, inima și mușchii dumneavoastra lucreaza in moduri diferite in timpul unei drumetii şi al unei plimbari in jurul blocului.
Cand mergeti pe o suprafata plana, corpul dumneavoastra face o treaba foarte buna din ceea ce se numește dinamica pasiva. Mersul dumneavoastra se aseamana cu balansarea unui pendul. Datorita energiei gravitationale și cinetice, o data pornit, un pendul se va mișca inainte și inapoi pentru o perioada lunga de timp, fara a mai fi nevoie de energie suplimentara.
La fel ca in cazul pendulului, mersul pe un teren plat va permite sa va deplasati cu putin efort. Dar atunci cand calatoriti pe un teren neuniform – intalnit, de exemplu, pe traseele naturale, pe plajele cu nisip adanc sau pe alte suprafete naturale – transferul de energie este dat peste cap. Ritmul cardiac și rata metabolica cresc și astfel ardeti mai multe calorii.
De fapt, drumetiile pe terenuri neuniforme maresc cantitatea de energie utilizata de corp cu 28% in comparatie cu mersul pe un teren plat. Peisajele variate ale solului pe care le intalniti in timpul unei drumetii o fac diferita de mersul pe jos. Drumurile care urca, coboara și se bifurca necesita schimbari subtile in ceea ce privește mușchii picioarelor, care se lungesc sau se scurteaza in timpul mersului, aceste schimburi marind cantitatea de energie pe care o consumati in timpul calatoriei.
Dar beneficiile drumetiilor se extind dincolo de arderea suplimentara a caloriilor:
Imbunatatirea starii generale de sanatate
Drumetiile reprezinta o modalitate excelenta de a petrece timp in aer liber și de a face exercitii. De asemenea, ele aduc o multime de beneficii in ceea ce priveşte starea de sanatate generala și pot contribui la prelungirea vietii. Exercitiile aerobice de intensitate medie, inclusiv drumetiile la nivelul fiecaruia, sunt sigure pentru majoritatea oamenilor.
Creşterea nivelului de energie
Activitatile aerobice, cum ar fi drumetiile, aduc oxigen și combustibil suplimentar muşchilor, organelor și altor tesuturi ale corpului. Acest oxigen și combustibil suplimentar ofera un impuls care va intarește mușchii și plamanii, crescand in același timp rezistenta, vigilenta și nivelul de energie.
Arderea caloriilor
Va puteti tine greutatea sub control cu ajutorul unui regim regulat de drumetii. Drumetia arde calorii. Revista “Stilul de viata diabetic” afirma ca, intr-un ritm lent de 3 km pe ora, o persoana de 68 kg arde aproximativ 240 de calorii pe ora. Luati-o incet și exersati incepand de la 30 de minute pana la 60 de minute zilnic.
Imbunatatirea starii de spirit
O drumetie printr-o frumoasa zona impadurita va poate calma nervii și va poate imbunatati starea de spirit. Faceti o excursie pitoreasca pentru a scapa de stres și pentru a uita de griji pentru o vreme. Drumetiile in grup ofera o oportunitate excelenta de a socializa și de a face schimb de idei.
Reducerea insomniei
Daca aveti probleme cu somnul, o excursie revigoranta va poate ajuta sa dormiti mai bine. Faceti drumetii in mod regulat pentru a reduce insomnia, pentru a adormi mai repede și pentru a va bucura de un somn mai reconfortant.
Reducerea riscului bolilor cardiovasculare
Faceti o excursie pentru a va pastra sistemul cardiovascular in forma. Exercitiile regulate, cum ar fi drumetiile, ajuta la creşterea nivelului de lipoproteine de inalta densitate și la scaderea nivelului de trigliceride. Acest lucru reduce riscul bolilor cardiovasculare, al hipertensiunii arteriale şi al accidentelor vasculare cerebrale.
Creşterea densitatii osoase
Combateti osteoporoza și artrita facand drumetii. Drumetiile regulate contribuie la dezvoltarea unor oase puternice și la pierderea lenta a masei osoase. Daca aveti artrita, 150 de minute de drumetie pe saptamana pastreaza articulatiile flexibile și ajuta la stoparea rigiditatii articulare asociate cu osteoartrita.
Spre deosebire de mersul pe o banda de alergare sau pe un drum pavat, drumetia implica mai multe variabile, uneori imprevizibile. Desigur, aceste variabile sunt cele care o fac atat de placuta! Puteti tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a va bucura de drumetii reuşite inca de la inceput.
1. Incepeti uşor și alegeti traseul potrivit pentru nivelul dumneavoastra de fitness
Alegeti un traseu putin mai scurt decat distanta pe care o puteti parcurge in mod normal pe o suprafata plana sau pavata. Pentru a estima timpul necesar realizarii traseului, luati in calcul un ritm de aproximativ 3 km pe ora. Apoi, revizuiti modificarile de inaltime și adaugati la timpul estimat pentru drumetie cate o ora pentru fiecare 300 de metri caștigati. Dupa una sau doua drumetii, va veti da seama ce distanta și ce modificari de altitudine functioneaza bine pentru dumneavoastra.
2. Excursii in grup
Este bine sa aveti intotdeauna cel putin inca o persoana cu dumneavoastra daca mergeti pe trasee cu trafic redus, altfel trebuie sa va asumati riscul de a nu avea pe nimeni care sa va ajute. Printre beneficiile drumetiilor in grup se numara:
- Puteti invata de la excursioniștii mai experimentati sau va puteti transmite cunoștintele mai departe
- Ajutor in cazul vatamarilor corporale
- Distribuirea sarcinilor pentru activitatile comune de grup
- Puteti intalni oameni noi sau puteti aprofunda anumite relatii
3. Verificati vremea
Inainte de a incepe drumetia și chiar cu cateva ore inainte, verificati vremea. Acest lucru va va oferi informatii valoroase referitoare la modul in care sa va imbracati și la lucrurile pe care sa le impachetati. Daca vremea se anunta a fi neplacuta, aveti șansa de a va schimba planurile in loc sa va lasati surprinşi pe traseu.
4. Impachetati cele 10 elemente esentiale
Cele 10 elemente esentiale au trecut treptat de la o lista de articole la o lista de sisteme. Acestea sunt sistemele pe care ar trebui sa le impachetati pentru a fi in siguranta in aer liber, inclusiv in cazul in care va prinde noaptea pe traseu. In functie de lungimea și distanta traseului, extindeti sau minimizati fiecare sistem. De exemplu, pentru o scurta excursie de vara, o patura de urgenta compacta ar fi o idee buna. Cu toate acestea, o excursie de iarna pe o distanta mai mare, ar necesita ceva mai extins. Iata cele 10 sisteme esentiale:
Cele zece sisteme esentiale
- Protectie solara (ochelari de soare și crema de protectie solara)
- Izolare (imbracaminte suplimentara)
- Iluminare (lanterna/ lanterna frontala)
- Consumabile de prim ajutor
- Foc (chibrituri rezistente la apa/bricheta/lumanare)
- Set de reparatii și unelte
- Nutritie (hrana suplimentara)
- Hidratare (apa suplimentara)
- Adapost de urgenta (cort/cort de plastic/saci de gunoi)
- Navigare (harta și busola)
5. Asigurare
Spuneti cuiva unde mergeti. Este important ca cineva din afara sa cunoasca itinerariul și la ce ora sa se ingrijoreze și sa ceara ajutor. Luati-va cu dumneavoastra cartea de identitate, carnetul de asigurari și cardul de credit.
6. Purtati pantofii și șosetele potrivite
Durerile de picioare pot distruge o excursie. Investiti in incaltaminte și șosete de calitate. Acest lucru nu inseamna cizme grele din piele, exista o multime de „incaltari ușoare” disponibile care işi dau drumul mult mai uşor decat vechile cizme de drumetii cu care am inceput. De asemenea, nu va zgarciti la șosete și nu purtati bumbac! Şosetele din lana sau cele sintetice sunt cele mai potrivite. De asemenea, impachetati şi pansamente, pentru orice eventualitate.
7. Imbracati-va corect
Odata ce picioarele dumneavoastra sunt ingrijite, imbracamintea corecta devine cheia confortului in timpul unei drumetii. Renuntati la orice lucru din bumbac, se umezeşte și ramane aşa, dand senzatia de rece şi lipicios și poate provoca iritatii. In schimb, optati pentru sintetice. Pentru a va adapta ușor la temperatura și vreme, purtati haine in straturi, pe care le puteti adauga sau indeparta, dupa cum este nevoie. In cele din urma, mai impachetati un strat suplimentar de haine groase, in afara de ceea ce credeti ca veti avea nevoie, de preferat ceva care sa blocheze vantul.
8. Apa și alimente
Beti apa des pentru a ramane hidratat. Luati cu dumneavoastra suficienta apa pentru ziua respectiva, iar bagajul dumneavoastra se va uşura pe masura ce ziua trece. Luati mai degraba mici gustari dese, care va vor mentine nivelul de energie, decat sa aşteptati o masa mare de pranz dupa ce v-ati golit rezervele corpului. Pastrati un mic surplus de alimente, in caz de nevoie.
9. Stabiliti-va ritmul
Cand incepeti un traseu, s-ar putea sa doriti sa avansati ca un erou. Cu toate acestea, veti ajunge epuizat pana la sfarșitul zilei, daca nu va stabiliti un ritm. Mai degraba, alegeti un ritm pe care il puteti mentine toata ziua. S-ar putea sa va simti putin ciudat la inceput, dar dupa cativa kilometri, mai ales cand trebuie sa urcati, va veti bucura ca v-ati pastrat energia.
10. Fiti prietenoşi cu mediul
Orice v-ati dori de la o drumetie, exista mereu noi aventuri care va aşteapta. Intelegem in totalitate visul de a vedea peisaje deosebite și de a gasi cele mai indepartate locuri. Cu toate acestea, retineti ca fiecare pas pe care il faceti și fiecare alegere va influenta mediul inconjurator. Pastrati-l curat și aveti mare grija de el!
Concluzii:
O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas – Lao Tzu
Imi plac locurile care te fac sa realizezi cat de mic eşti tu şi cat de mici sunt problemele tale.