Hai sa pedalam

Hai sa pedalam

Pentru a fi sanatos si in forma, trebuie sa fiti activ fizic. Activitatea fizica regulata va poate ajuta sa va protejati de boli grave cum ar fi obezitatea, bolile de inima, cancerul, bolile mintale, diabetul si artrita. Mersul regulat pe bicicleta este una dintre cele mai bune modalitati de reducere a riscului aparitiei problemelor de sanatate asociate cu un stil de viata sedentar.

Ciclismul este un exercitiu sanatos, cu impact redus, care poate fi practicat de persoane de toate varstele, de la copii la persoane mai in varsta. Este, de asemenea, distractiv, ieftin si prietenos cu mediul inconjurator.

Mersul pe bicicleta spre locul de munca sau spre magazine este una dintre cele mai eficiente modalitati de a combina exercitiile regulate cu rutina zilnica. Se estimeaza ca un miliard de oameni pedaleaza pe bicicleta in fiecare zi, in diverse scopuri – transport, recreere si sport.

Este frig, ploua, nu poti folosi bicicleta afara, nu iti face probleme. Poti oricand merge pe o bicicleta indoor, de spinning, pentru a te mentine in forma, antuci cand vremea este potrinica. Iaca cateva din beneficiile spinningului.

Indiferent daca este vorba de imbunatatirea nivelului de fitness, a sanatatii sau a echilibrului bancar, sau de o alegere ecologica, mersul pe bicicleta poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care le veti lua vreodata. Nu sunteti convinsi inca? Iata o gramada de motive in favoarea mersului pe bicicleta, printre care se numara imbunatatirea sanatatii, a fericirii si a relatiilor.

1. Ciclismul imbunatateste sanatatea mentala

Studiile au aratat ca persoanele cu un stil de viata activ din punct de vedere fizic au inregistrat un scor al starii de bine cu 32% mai mare decat cel al persoanelor inactive.

Exista atat de multe modalitati prin care exercitiile fizice pot imbunatati starea de spirit: eliberarea adrenalinei si a endorfinelor, cresterea increderii in sine, care vine o data cu realizarea de lucruri noi (cum ar fi terminarea unui antrenament sau apropierea de acest scop).

Ciclismul combina exercitiile fizice cu exercitiile in aer liber si cu explorarea de noi peisaje. Puteti pedala singur – timp in care va puteti procesa grijile sau ingrijorarile sau puteti pedala cu un grup, pentru a va largi cercul social.

Graeme Obree, fostul detinator al recordului de 1 ora, care a suferit de depresie pe parcursul vietii sale, si-a exprimat recunostinta fata de ciclism: „Iesitul in natura si ciclismul ajuta … Fara ciclism, nu stiu unde as fi fost”.

2. Ciclismul incurajeaza scaderea in greutate

Ecuatia simpla, atunci cand vine vorba de scaderea in greutate, este aceasta „caloriile arse trebuie sa depaseasca caloriile ingerate”. Deci, trebuie sa ardeti mai multe calorii decat consumati, pentru a pierde in greutate. Ciclismul arde intre 400 si 1000 de calorii pe ora, in functie de intensitate si de greutatea dumneavoastra.

Desigur, exista si alti factori: modul in care consumati caloriile, precum si calitatea somnului afecteaza frecventa realimentarii, iar timpul petrecut consumand calorii va fi influentat de cat de mult va bucurati de activitatea pe care ati ales-o.

Deci, daca iubiti ciclismul, acesta va va ajuta sa ardeti calorii. Iar daca si mancati sanatos, ar trebui sa pierdeti in greutate.

3. Ciclismul dezvolta musculatura

Elementul de rezistenta al ciclismului nu sta doar in arderea grasimilor: acesta dezvolta, de asemenea, muschii – in special muschii fesieri, muschii din jurul tendoanelor, muschiul cvadriceps femural si muschii gambei. Muschii sunt mai slabi decat grasimea, iar persoanele cu un procent mai mare de muschi ard mai multe calorii chiar si atunci cand sunt sedentare.

Ca sa fim clari – nu veti ajunge sa aveti cvadricepsii unui sprinter de pista, daca nu investiti un timp serios in antrenamentul la bara. Dar veti dezvolta un posterior frumos tonifiat.

4. Un somn mai profund

S-ar putea ca o plimbare cu bicicleta dimineata devreme sa vi se para plictisitoare pe termen scurt, dar va poate ajuta sa va odihniti mai bine cand va intoarceti.

Cercetatorii din cadrul Universitatii de Medicina Stanford le-au cerut pacientilor sedentari care sufereau de insomnie sa faca ciclism timp de 20-30 de minute pe zi. Rezultatul? Timpul necesar pentru a adormi s-a injumatatit, iar durata somnului a crescut cu aproape o ora.

Atunci cand exersati afara, va expuneti la lumina zilei. Acest lucru contribuie la resincronizarea ritmului circadian, si, de asemenea, la eliberarea corpului de cortizol, hormonul de stres care impiedica somnul profund, regenerativ.

5. Veti capata un aspect intinerit

Oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford au descoperit ca practicarea regulata a ciclismului poate proteja pielea impotriva efectelor daunatoare ale radiatiilor UV si poate reduce semnele de imbatranire.

Cresterea circulatiei cu ajutorul exercitiilor fizice oxigeneaza si hraneste celulele pielii intr-un mod mai eficient, eliminand in acelasi timp toxinele. Exercitiile creeaza, de asemenea, un mediu ideal care permite corpului sa optimizeze productia de colagen, contribuind la reducerea aparitiei ridurilor si la accelerarea procesului de vindecare.

Nu uitati totusi sa folositi o crema de protectie cu factorul 30 inainte de a iesi din casa.

6. Creste puterea creierului

Aveti nevoie de materie cenusie pentru a straluci? Atunci faceti ciclism. Cercetatorii au descoperit ca o imbunatatire de 5% a nivelului de fitness cardio-respirator prin intermediul  ciclismului a condus la o imbunatatire de pana la 15% a testelor de inteligenta. Aceasta deoarece ciclismul ajuta la construirea de noi celulele ale creierului in hipocamp – regiunea responsabila cu memoria, care incepe sa se deterioreze o data cu varsta de 30 de ani.

Ciclismul stimuleaza fluxul de sange si oxigenul din creier, care filtreaza si regenereaza receptorii, ceea ce explica modul in care exercitiile fizice ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.

7. Veti castiga simpatia sefului

Seful dumneavoastra va aprecia ceea ce poate face ciclismul pentru utilitatea companiei. Un studiu realizat de Universitatea din Bristol pe un esantion de 200 de persoane, a constatat ca angajatii care au facut exercitii fizice inainte de munca sau la pranz si-au imbunatatit gestionarea timpului si a volumului de munca, iar motivatia si capacitatea de a face fata stresului au crescut.

Studiul a aratat, de asemenea, ca angajatii care au exersat au simtit o crestere a performantei interpersonale, au facut mai putine pauze si au reusit sa-si finalizeze munca la timp mai usor. Din pacate, studiul nu a identificat o legatura directa intre ciclism si obtinerea unei promotii.

8. Plamani mai sanatosi

Daca vi se pare ca acest punct contrazice bunul simt, nu sunteti singurii. Totusi, un studiu recent sugereaza ca persoanele care fac ciclism sunt mai putin expuse la gaze poluante decat cele care calatoresc cu masina.

Un studiu realizat de Healthy Air Campaign, Kings College London si Consiliul Camden, a analizat detectoarele de poluare a aerului si efectele lor asupra unui sofer, a unui calator cu autobuzul, a unui pieton si a unui ciclist, care calatoreau pe un traseu aglomerat din centrul Londrei.

Rezultatele au aratat ca soferul a experimentat un nivel de poluare de cinci ori mai mare decat ciclistul, de trei ori si jumatate mai mult decat pietonul si de doua ori si jumatate mai mult decat utilizatorul autobuzului. Ca sa scurtam povestea: ciclistul a castigat.

9. Reduce riscul bolilor de inima si riscul de cancer

Ciclismul creste ritmul cardiac, ajuta la pomparea sangelui in tot corpul si arde caloriile, scazand sansele de obezitate. Ca rezultat, acesta se numara printre o serie de exercitii pe care medicii le recomanda ca modalitati sanatoase de reducere a riscului de dezvoltare a bolilor majore, cum ar fi bolile de inima si cancerul.

Noi dovezi au fost prezentate sub forma unui studiu realizat de Universitatea din Glasgow. Cercetatorii au studiat peste 260.000 de persoane pe parcursul a 5 ani – si au descoperit ca folosirea bicicletei pana la locul de munca poate reduce la jumatate riscul ciclistului de a dezvolta boli de inima sau cancer. Ciclismul total sau partial catre locul de munca a fost asociat cu un risc substantial mai scazut de efecte negative asupra sanatatii.

10. Creste indemanarea si constientizarea speciala

Ciclismul nu implica doar cresterea ritmului cardiac si imbunatatirea respiratiei. Exista elemente tehnice – urcare, coborare si inclinare, care va invata cum sa va folositi greutatea corporala pentru a indrepta bicicleta in directia dorita.

Obtinerea abilitatilor de a gestiona aceste elemente tehnice poate oferi un impuls masiv de incredere – mai ales cand incepeti sa vedeti imbunatatiri. In plus, s-ar putea sa descoperiti ca deja aveti abilitatile necesare pentru a gestiona acest “carucior de cumparaturi”, cu jante foarte imbunatatite.

11. Castigati timp

Comparati aceste trei experiente:

• Intrati in masina, stati in trafic, asteptati sa intrati in parcare, parcati, platiti pentru parcare, sositi

• Mergeti pana la statia de autobuz, asteptati autobuzul, va plangeti ca autobuzul intarzie, calatoriti cu autobuzul (platiti), vedeti cum inconjoara casele, ajungeti la aproximativ o jumatate de mila de la destinatie

• Va suiti pe bicicleta, depasiti traficul, legati bicicleta, sositi

Calatoriile scurte contribuie in mod masiv la nivelurile globale de poluare si implica adesea o durata echitabila de stationare privind la bara de protectie din fata. Folositi bicicleta si veti economisi benzina sau banii pentru bilet, precum si timp.

12. Desfasurati activitati sanatoase cu familia

Ciclismul este o activitate pe care o puteti face impreuna cu toata familia. Chiar si cel mai mic copilas se poate urca pe o bicicleta sau pe o remorca de bicicleta, si, pentru ca este prietenoasa cu articulatiile, nimic nu-i opreste pe bunici sa se alature.

In plus, obiceiul de a pedala ar putea sa semene semintele pentru urmatorul Bradley Wiggins. Studiile au constatat ca, in mod surprinzator, copiii sunt influentati de alegerile pe care le fac parintii lor in domeniul exercitiilor fizice.

Daca copiii dumneavoastra va vad pedaland in mod regulat, vor crede ca este un lucru normal si vor dori sa va urmeze exemplul. Nu fi surprinsi, totusi, daca atunci cand devin adolescenti, ii stanjeneste lipsa dumneavoastra de pricepere in a potrivi ciorapii fluorescenti din Lycra.

13. Va ajuta sa legati prietenii si sa fiti sanatosi

Ciclismul este un sport incredibil de social. La baza, ciclismul se invarte in jurul culturii clubului de ciclism – poate fi vorba de un club de sambata sau de duminica: cateva ore de ciclism la o intensitate care permite chat-ul usor, intrerupte doar de o oprire la cafenea.

Alaturarea la un club sau grup de ciclism este o modalitate excelenta de a va mari cercul social, iar daca sunteti incepator, probabil veti beneficia si de sfaturile de mentinere si instruire de care aveti nevoie.

14. Imbunatateste viata sexuala

Majoritatea oamenilor stiu ca sexul este bun, dar nu toata lumea stie si ca este bun pentru starea de sanatate generala. De fapt, sexul regulat ar putea chiar sa va prelungeasca viata.

Dr. Michael Roizen, care prezideaza Institutul de Sanatate al Clincii Cleveland, afirma: „Barbatul tipic care are 350 de orgasme pe an, fata de media nationala de aproximativ un sfert din acest numar, poate trai cu aproximativ patru ani mai mult”, ceea ce este valabil si in cazul femeilor.

Deci, poate ciclismul sa imbunatateasca viata sexuala? Ei bine – acesta dezvolta cateva grupe musculare esentiale. Dr. Matthew Forsyth, urolog si ciclist inrait din Portland, Oregon, afirma: „Toti acesti muschi (folositi in timpul ciclismului) sunt folositi in timpul actului sexual. Cu cat acesti muschi sunt mai bine dezvoltati, cu atat actul sexual va fi mai lung si mai atletic.”

Cresterea nivelul de activitate fizica imbunatateste si sanatatea vasculara, ceea ce duce la cresterea potentei, potrivit expertilor din domeniul sanatatii din SUA. Un studiu realizat de Universitatea Cornell a concluzionat, de asemenea, ca sportivii de sex masculin au puterea sexuala a unui barbat mai tanar cu 2-5 ani, iar femeile isi pot intarrzia menopauza pe o perioada de timp similara.

15. Petreceti un timp de calitate cu partenerul

Nu conteaza daca ritmurile dumneavoastra nu se potrivesc perfect, incetiniti si bucurati-va de compania celuilalt. Multe cupluri isi dau una sau doua „intalniri” pe bicicleta in fiecare saptamana.

Concluzii:

„Viata este ca o calatorie pe bicicleta: pentru a ramane in echilibru, trebuie sa continuati sa va miscati”.

„Nu merg pe bicicleta pentru a-mi adauga zile la viata. Merg pe bicicleta pentru a-mi adauga viata la zile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *