Iubim sportul, iubim miscarea si iesirile in aer liber. Va incurajam pe cat posibili, iesiti cu prietenii, cu familia, cu copii, faceti cat mai multe drumetii in natura.
Exista foarte multe locuri in Romania, unde, pentru cateva ore, puteti uita de stresul cotidian si va puteti incarca bateriile. Insa, pentru a face acest lucru cat mai placut, si a ne intoarce acasa veseli si sanatori, am intocmit o lista cu cateva lucruri care sunt absolut necesare cand plecati intr-o drumetie:
- Rucsac. Alege un rucsac usor si confortabil. In functie de drumetie, nu trebuie sa fie nici prea mare, pentru ca vei avea tendinta sa il umpli cu cat mai multe lucruri, dar nici prea mic, pentru ca va deveni neincapator. Pentru o excursie de cateva ore un rucsac de 20l-30l este absolut sufficient.
- Imbracaminte. Imbracamintea pe munte este foarte importanta. Puneti papuci, pe cat se poae peste glezna si care sa fie rezistenti la apa. De asemenea ia un hanorac sau o geaca mai subtire si mai ales o pelerina de ploaie. Niste bete de drumetie te pot ajuta, atat la urcare cat si la coborare.
- Mancare. Nu lua cu tine foarte multa mancare. Poti sa iti iei cateva sandviciuri, care iti vor stavili foamea la momentul oportun, dar pune si niste rontieli: miez de nuca, seminte, batoane pe bază de nuci, batoane proteice și/sau energizante.
- Apa. In timpul drumetiei trebuie sa fii hidratat. Ia cu tine destul de multa apa, cat sa iti ajunga pe parcurusl drumului. Verifica daca pe drum vei da de vre-un izvor de munte, pentru a iti putea reface rezerva de apa si a nu incarca prea mult rucsacul de la inceput.
- Trusa de prim ajutor. Pe munte e bine sa fii prevazator. Pune in rucsac cateva analgezice (medicamente pentru combaterea durerii) – aspirina (de preferință efervescenta), algocalmin, paracetamol, antiinflamatoare (paduden, nurofen, etc.), medicamente digestive – antiacide (Dicarbocalm, Rennie, Malox), antiseptice ale tractului digestiv (Furazolidon), antidiareice (Imodium, Smecta), medicatie impotriva indigestiei (Triferment), antiinflamator local (Voltaren Gel, Fastum Gel), fasa elastica pentru imobilizarea entorselor, plasturi pentru acoperirea micilor plagi sau a zonelor de presiune aparute in timpul mersului.
- Obiecte de siguranta. In aceasi nota cu cele spune la punctul 5, ia cu tine un mic kit de supravietuire care ar trebui sa contina: chibirturi, laterna/frontala, bricieag si un fluier care poate sa te ajute atat pentru a atrage atentia in cazul in care te-ai accidentat/ratacit cat si pentru a alunga animalele salbatice
- Protectie solara. Ajuns pe create muntelui sau intr-o poiana, intr-o zi cu soare, o expunere de cateva minute poate face ravagii. E bine sa ai o crema de soare, cu care sa te dai pe piele imediat ce simti ca soarele incepe sa te atinga.
- Spray impotriva insectelor. De multe ori pe munte treci pe langa locuri cu apa (izvoare, lacuri, etc) unde de cele mai multe ori vei gasi insecte. De aceea este bine sa ai la tine, pentru siguranta un spray importriva acestora.
- Plasa de gunoi. Este un lucru caruia toata lumea nu ii da foarte multa importanta cand pleca la drum, dar la un moment dat se treseste cu gunoi cu care nu stie ce sa faca. E bine sa pastram curatenia pe munte si de aceea trebuie sa avem o punga unde putem sa strengem toate lucruruile de care nu mai avem nevoie si sa le aruncam la un cos de gunoi odata intosi la baza.
Pe final adaugam si cateva sfaturi utile pe care care ar fi bine sa le aplicam cand plecam intr-o drumetie:
- Nu pleca niciodata singur, chiar daca esti experimentat. Se poate oricand intampla un accident si e bine sa mai fine cineva langa tine care sa ajute.
- Verifica vremea inainte de a pleca pe traseu. E bine sa stii daca va fi cald sau daca vor fi precipitatii. Cateodata e bine sa amani o dumetie, decat sa te pui in pericol
- Informeaza-te intotdeauna despre traseul pe munte pe care trebuie sa il parcurgi. Incearca sa nu faci un traseu care este peste puterile tale, pentru ca altfel exista riscul sa apara accidentari
- Nu arunca gunoiale pe jos. Foloseste o punga pentru a le strange si a le depozita la un cos de gunoi.
- Protejeaza mediul inconjurator. Nu rupe flori care sunt protejate de lege.
- Nu consuma alcool. Vei reduce astfel riscurile de accidentare.