Trasee usoare pe munte

Trasee usoare pe munte

Suntem adeptii miscarii in aer liber, al miscarii de orice fel, si de aceea am creat o lista cu cele mai usoare, dar si spectaculoase trasee pe munte pe care le poti face in Romania. Sunt trasee de cateva ore, care se pot face intr-o zi de weeke-end, de catre orice persoana. I-ati prietenii, familia, copii si petreceti cateva ore in mijlocul naturii.

1. Valea Glajeriei – Cabana Malaiesti (muntii Bucegi)

Dificultate: mic, mediu; Distanta: 4.78km, Durata: 1:30-2:30h, Urcare: 740m, Altitudine destinatie: 1700m

Poate unul dintre cele mai frumoase trasee din Romania, accesibil tuturor, care ofera o priveliste senzationala, odata ajunsi la Cabana Malaiesti. Pozele nu pot traduce ce simti cand ajungi la destinatie si vezi toate culmile in jurul tau.

2. Fantana lui Bototog – Cabana Curmatura (muntii Piatra Craiului)

Dificultate: mic, mediu; Distanta: 5km, Durata: 2:00-2:30h, Urcare: 640m, Altitudine destinatie: 1470m

Un traseu nu foarte dificil, in marea lui majoritatea prin padure, un traseu destul de umblat, mai ales pe timp de vara. Are doua parti, una mai abrupta pana la Poiana Zanoaga, dupa care panta se mai inmoaie pana la Cabana Curmatura

De aici, daca te simti in stare, si vremea iti permite si te tin picioarele, poti merge pana pe varful Piatra Mica (2 ore de urcare), traseu nu foarte dificil cu ceva portiuni de lanturi, dar cu peisaje spectaculoase. Coborarea o faci direct prin Poaiana Zanoaga

3. Cabana Padina – Cabana Pestera – Cabana Babele (muntii Bucegi)

Dificultate: mic, mediu; Durata: 2:00-2:30h, Urcare: 650m, Altitudine destinatie: 2206m

Ramanem in zona Bucegi pentru o alta zona spectaculoasa, ascunsa in munte, din care pleca cateva trasee foarte frumoase si nu foarte lungi: Padina.

L-am ales pe cel mai scurt dintre ele, dar asta nu inseamna ca este sic el mai usor. Un traseu destul de abrupt, care ii va pune un pic in dificultate pe incepatori. Totusi, satisfactia pe care o ai cand ajungi la cabana Babele, si implicit cand vezi cele doua stanci care au forme deosebite, merita tot efortul depus.

Traseul se poate face si cu telecabina, si recomandam folosirea acesteia pe traseul de intoarcele, stiindu-se faptul ca, la coborare, articulatiile sunt cele mai solicitate, si pot aparea accidente.

4. Cabana Muntele Rosu – Cabana Ciucas – Varful Ciucas (muntii Ciucas)

Muntii Ciucas sunt mult mai putin promovati, fiind exlipsati de cele mai multe ori de fratii lor, muntii Bucegi. Insa si aici gasesti trasee placate si usoare pe care le poti face in orice zi de primvara, vara, toamna.

Traseul ales, este unul usor, daca te opresti la Cabana Ciucas – 1h:30min de urcus care nu trebuie sa iti dea nici o problema (se poate face si cu masina, daca este 4×4), mediu, daca vrei sa urci pana in varf, pana la care mai trebuie sa mai faci inca 1h:30min.

5. Canionul 7 scari (muntii Piatra Mare)

Undeva intre Predeal si Brasov, mai exact in Timisul de Jos, se gaseste un loc magic, unde defileu sapata in calcare jurasice, un loc unde se presupune ca au locuit dinozauri: Canionul 7 scari. Cu o lungime de 160m, o diferenta de nivel  de 58 de metri, aflat la o altitunide de 948 de metri, te asteapta o adevarata aventura: urcare pe  cele 7 scari metalice care au intre 2,5 si 15 metri, printre caderi de apa, si stanci alunecoase.

Tot traseul dureaza undeva in jur de 3 ore, din parcarea unde lasi masina, si cam o ora sa parcurgi toate cele 7 scari.

6. Durau – Cascada Duruitoarea / optiunea mai dificila Durau – cabana Fantanele – Casacada Duruitoarea (muntii Ceahlau)

Ne mutam in Carpatii Orientali, si primul traseu care ne vine in minte este din Durau catre Cascada Duruitoarea. Avem doua optiuni, in functie de cat de mult dorim sa ne luptam cu muntele:       

  • Durau – Cascada Duruiotoarea si inapoi: dificultate – usor/mediu; durata – 2:45-3:15h, urcare – 510m, altitudine destinatie – 1244m
  • Durau – Cabana Fantanele – Cascada Duruitoarea – Durau: dificultate – mediu; durata – 3:15-3:45h, altitudine destinatie – 1244m

Cascada, are o cadere de 25 de metri, cu un prag superior de 20 de metri si unul inferior de 5 metri. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic si continuu pe care il face atunci cand are apa multa.

7. Cabana Rarau – Varful Rarau – Pietrele Doamnei (muntii Rarau)

Daca ajungi in Bucovina, nu rata o scurta plimbare pe creasta muntilor Rarau. Mergi cu masina pe transrarau, soseaua ce leaga Valea Bistritei de Cabana Rarau, sosea ce a fost renovate de curand. Un drum pe alocuri ingust, cu foarte multe serpentine, cu adevarat spectaculos.

Odata ajuns la cabana, pleaca intr-o drumetie de 2-3 ore pe creasta pana pe Varful Rarau, si apoi catre Pietrele Doameni.

8. 12 Apostoli (muntii Calimani)

Dificultate: mic; Durata: 2:00-2:30h, Altitudine destinatie: 1760m

Si daca tot sunteti in zona Vatra Dornei, luati in cosiderare traseul Gura Haitii – 12 Apostoli, o excursie e prin paduri de molid și pasuni subalpine catre una dintre cele mai frumoase destinatii din parcul national Muntii Calimani.

Rezervatia are o suprafata de 200 ha și reprezinta un complex de roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe, unice prin frumusețea și forma lor, formate prin eroziunea agregatelor vulcanice (modelare eoliana, dezagregare fizica de tipul inghet-dezghet, eroziune produsa de apele de siroire). Apare de exemplu figura unui mos cu barba – spre nord, a unui batran – spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce amintește silueta lui Nefertiti.

De asemenea daca alegeti sa mergeti pe traseu spre sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, veti avea supriza sa gasiti si sa gustati celebrele afine de padure.

9. Balea Lac – Varful Vanatoarea lui Buteanu si retur (muntii Fagaras)

Dificultate: mediu; Durata – urcare: 1.30h, coborare: 1.20h; Urcare: 473m; Altitudine destinatie: 2507m

Un traseu de dificultate medie, dar care te duce la o intaltime de peste 2500 metri (cel mai intalt varf din Romania este Varful Moldoveanu, tot in Fagaras – 2544m). Se pleaca de la Balea Lac, loc accesibil cu masina, parcurgand Transfagarasnul (unul din cele mai misto drumuri de facut cu masina), se urca 45 min pana la Saua Caprei, dupa care se continua urcarea pana in varf pentru inca 45 de minute. Ajunsi sus, te surprinde privelistea catre lacul Capra si catrecelelate piscuri din Fagaras.

10. Cheile Galbenei (muntii Apuseni)

In apuseni exista cateva trasee care sunt un un pic diferite: au portiuni care se desfasoara deasupra apei, in timp ce tu mergi pe un versant, calcand pe scoabe infipte in perte si folosindu-te de lanturi.

Cheile Galbenie, face parte dintr-un traseu lung 8-10 ore, dar daca ajungeti in zona intrebati localnicii cum ajungeti la Cheile Galbenei cu masina. Veti mergem cativa km pe un drup pietruit care va va scoate fix in chei. De aici veti face doar o bucla: Gheile Galbenei-Poaiana Florilor, un traseu de 2h, care are de toate: catarare pe scoabe, cascade, drum prin padure, catarare pe lanturi (nu e nimic dificil), trecere prin pajiste si poienite.

11. Cheile Rametului (muntii Apuseni)

Exista mai multe trasee prin care se pot trece Cheile Rametului, unele fiind de dificultate media spre dificila, dar odata ajusi aici, poti sa alegi o varianta scurta Cabana Ramet – Cheile Rametului si inapoi. Dupa circa 3km de la Cabana Ramet, intrii in chei, un traseul mediu, dar deosebit de spectaculos cu versanti apropiati care necesita traversarea pe scoabe, cabluri montate in pereti şi pe alocuri traversare prin apa. Nu recomandăm parcurgerea decât vara, pe vreme caldă.

12. Cheile Nerei: Cascada La Vaioaga – Ochiul Beiului – Cascada Beusnita

Alta zone foarte frumoasa din Romania, Cheile Nerei, in sud-vestul Romaniei, cu multe cascade, rauri si lacuri cu ape limpezi cum nu prea gasesti in alta parte a tarii.

Unul din cele mai frumoase si mai usoare trasee este Cascada La Vaioaga – Ochiul Beiului – Cascada Beusnita. Mergeti cu masina din Potoc pana la Pastravarie, ultima parte a drumului este destul de nasoale si e indicat sa aveti o masina cu garda mai ridicata. Pana la Pastravarie aveti indicator de Vascada la Vaioaga; faceti un pic popas pentru a cobora si a face cateva poze.

De la Pastravarie pana la Ochiul Beiului, faci o drumetie scurta de 30 min, si pana la Cascada Beusnita in 20 de minute. Daca nu a plouat inainte, este foarte posibil ca aici sa aveti surpriza sa gasiti cascada secata si sa dati doar de niste pietre cu muschi.

13. Poaina Pelegii – Lacul Bucura – Varful Peleaga (muntii Retezat)

Daca vrei sa atingi unul din cele mai inalte varfuri din Romania, iti recomandam drumetie de dificultate medie, pana pe Varfule Peleaga (2474m). Traseul incepe din Poiana Pelegii, se urca circa 1:30 – 2 ore, cu o diferente de nivel 440m, cu o panta destul de abrupta pe alocuri, pana se ajunge la lacul Bucura. De aici ne astepta inca o urcare de 1:30-2 ore, diferenta de nivel 510 metri, pana in varful Peleaga.

14. Varful Tutuianu (muntii Macin)

Muntii Macin se afla in zona Dobrogea si sunt cei mai vechi munti din Romania. Nu foarte multa lume stie ca aici sunt cateva trasee usoare care pot face dintr-o drumetie de o zi o adevarata placere.

Cel mai inalt varf ai acestori munti este Varful Tutuianu, 467m, si el poate fi atins din localitatea Greci. Odata ajusi in varf, panorama este vasta şi impresionanta – se observa Culmea Pricopanului şi varfurile crestei principale a Muntilor Macin, orasele Galati, Macin, Braila, Depresiunea Greci, Varful Iacob Deal, Rezervatia naturala Chervant – Priopcea, bratele Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *